Zorginstellingen kunnen fors besparen op energie

Zorginstellingen kunnen fors besparen op energie

Max Gielen in afstudeerscriptie

Zorginstellingen kunnen fors besparen op energie

Zorginstellingen kunnen zeker 15 procent op hun energierekening besparen als zij een actief milieubeleid voeren. Dat concludeert Max Gielen in zijn afstudeeropdracht die hij via MPS Building Maintenance bij Lelie zorggroep heeft uitgevoerd. “Het geld dat zorginstellingen overhouden kan rechtstreeks voor zogenoemde handen aan het bed worden ingezet”, zegt Max Gielen.

Gielen is onlangs afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Daar volgde hij de opleiding Facility Management. Facility MPS gespecialiseerd in alles wat met huisvesting te maken heeft bood hem de mogelijkheid om bij Lelie Zorggroep zijn afstudeerstage te lopen. “MPS Building Maintenance, onderdeel van Facility MPS houdt zich onder andere bezig met het optimaliseren van vastgoed en wij konden Max daar een interessante stageplek bieden”, legt Ton Kouwets, directeur van Facility MPS uit. De zorginstelling telt 13 vestigingen en 25 zorgpartners in het land. “Lelie zorggroep wil zich actiever gaan bezighouden met zaken als duurzaamheid en milieu”, vertelt Gielen. Hij moest dan ook vooral een antwoord geven op de vraag welke maatregelen de afdeling Huisvesting in dit kader kan nemen op gebouwniveau en op de gebouw gebonden installaties.

Eyeopener

“Er zijn nog maar weinig zorginstellingen die actief bezig zijn met onderwerpen als duurzaamheid en milieu. Hoewel ik het niet heb onderzocht hoorde ik iemand in de zorgsector het percentage van slechts vier procent noemen. Ik vond dat wel een eyeopener”, aldus Gielen. Een verklaring daarvoor is volgens hem, dat veel zorginstellingen hun handen vol hebben met het implementeren van nieuwe wet- en regelgeving. “De focus ligt op de korte in plaats van op de lange termijn. Maar ook weet men  vaak niet wat men precies kan doen en wat deze inspanningen financieel opleveren.”

De exercitie die Gielen bij Lelie zorggroep heeft uitgevoerd leerde al snel, dat de organisatie ruim 15 procent op de energiekosten kan besparen. En dat zelfs zonder dat hiervoor direct het complete vastgoed op de schop hoeft. Zo kan er al een wereld worden gewonnen als de gebouw gebonden installaties in kaart worden gebracht en opnieuw worden afgesteld. “Ook is het belangrijk dat een zorginstelling inzicht heeft in de facturen die energiebedrijven sturen. Niet zelden kunnen die contracten goedkoper. En uiteraard helpt het ook als er in de instellingen duurzame verlichting wordt toegepast.”

Milieucoördinator

Een andere belangrijkrijke conclusie van Gielen is dat een zorginstelling een milieucoördinator aanstelt. “Een milieucoördinator maakt het energieverbruik inzichtelijk, beheert en analyseert de energieoverzichten en adviseert management en directie over passende oplossingen om het energieverbruik te verminderen. Ook kan de milieucoördinator in de verschillende zorginstellingen voorlichting geven en de bewustwording binnen de organisatie over het energieverbruik stimuleren.” De kosten van een dergelijke functie worden ruimschoots vergoed door de opbrengsten die zijn of haar inspanningen opleveren. “Gemiddeld bedragen de totale kosten van inzet van een milieucoördinator 3 tot 5 procent van het totale bedrag wat aan energie wordt uitgegeven. Inzet van een milieucoördinator kan gemiddeld een besparing van 20 procent besparing op het energieverbruik van technische installaties opleveren. Dus tel uit je winst.”

Overigens denkt hij dat de besparing nog groter zal zijn als ook zaken als mobiliteit, afvalstromen en het gebruik van materialen onderdeel van een integraal milieubeleid vormen. “De sector kan op het gebied van milieu en duurzaamheid ook stappen maken als zorginstellingen op basis van een benchmark ideeën met elkaar uitwisselen.”

Inzetten

De bevindingen van Max Gielen passen in het beeld en de ervaringen die Facility MPS met de zorgsector heeft. “Het is duidelijk dat we blij zijn met de inspanningen die Max met zijn afstudeeropdracht heeft geleverd. Daardoor hebben we een onderbouwing van onze visie op zorgvastgoed én vooral een adequate aanpak in huis die we graag voor zorginstellingen willen inzetten.”

Geïnteresseerd?

Indien u geïnteresseerd bent de geconsolideerde versie van afstudeerscriptie van Max Gielen kosteloos te ontvangen, geef dit verzoek en uw n.a.w. gegevens door via Office@facilitymps.com.

 

 


Ton Kouwets
02-11-2015